13.2 C
İstanbul

Sindirilebilir akıllı haplar geliyor!

Published:

Dijital sensörlü akıllı haplar FDA (ABD Gıda ve İlaç Dairesi) tarafından ilk kez onaylanarak yaygınlaşmaya bir adım daha yaklaştı.

İsmi  Abilify MyCite olup içeriğinde aripiprazol tablet (genellikle şizofreni veya psikoz gibi hastalıkları olan insanların tedavisine yardımcı olmak için kullanılan ilaç) bulunduran bu sindirilebilir sensörlü hap sayesinde hastaların ilaç tedavisi kayıt altına alınabilecek. Peki nasıl?

Hastanın göğüs hizasına takılan ve akıllı telefonlara bildirim gönderebilen bir bant, hasta hapı yuttuktan sonra hapın içine yerleştirilmiş olan sensörden aldığı sinyali, belirlenen akıllı telefondaki uygulamaya mesaj olarak gönderebiliyor. Her yedi günde bir değiştirilmesi gereken bu bant aynı zamanda hastanın uyku düzenini, adımlarını, kalp atışını ve gün içindeki etkinliğini de takip edebiliyor. Hasta, tüm bu verilere akıllı telefonundaki tek bir uygulamayla erişebilirken, öte yandan hastanın doktoru, hemşiresi ve hasta bakıcısı da web tabanlı bir portaldan hastanın verilerini takip edebilecek.

Şizofreni ve depresyona ek bir tedavi yöntemi

Şizofreni tedavisi gören hastalara ve depresyondan muzdarip yetişkinlere yönelik ek bir tedavi şekli olması hedeflenen akıllı hapların, aynı zamanda akut manik atak (görülme sıklığı yaklaşık %1 civarında olan önemli bir psikiyatrik hastalıktır, iki uçlu duygu-durum bozukluğu olarak da adlandırılır) gibi ciddi ruhsal bozukluklar sergileyen hastalar için de potansiyel bir uygulama olması hedefleniyor.

Abilify MyCite bazı önemli tedbirlerin altını çiziyor: Akıllı hapların, eş zamanlı ilaç alımını izlemek için ya da acil bir durum boyunca kullanılmasının algılamada gecikmeye neden olabileceğine dikkat çekiyor.

FDA’ dan şirketlere destek

FDA İlaç Geliştirme ve Araştırma Merkezi psikiyatri ürünleri birim yöneticisi  Mitchell Mathis  “Zihinsel hastalıklar için öngörülen ilaçların alımını takip edebilmek bazı hastalar için yararlı olabilir. FDA, reçeteyle satılan ilaçlarda yeni teknolojilerin geliştirilmesini ve kullanılmasını destekliyor ve teknolojinin hastalara ve reçete yazanlara nasıl faydalı olabileceğini anlamak için şirketlerle birlikte çalışmaya istekli.” şeklinde konuştu. FDA Abilify MyCite için vermiş olduğu onayla, farklı sağlık sorunları için geliştirilebilecek elektronik hapların da önünü açmış oldu.

Peki ya gizlilik?

Sağlık verilerine erişimin artmasıyla birlikte gizliliğin nasıl korunacağı, hastalardan toplanan verilerin yanlış ellere geçmesi halinde kötü amaçlar için kullanılıp kullanılamayacağı akıllara takılan sorular arasında.

Hangi açıdan bakarsak bakalım, akıllı haplar sağlık sektörü için büyük bir gelişme ve FDA tarafından da onaylanmış durumda. Bu da demek oluyor ki,  akıllı haplar gelecek yıllarda ciddi bir boyut kazanacak.

Buse Uzuner
Buse Uzuner
1995 İstanbul doğumlu İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesinde öğrencilik hayatına devam etmekte

Son İçerikler