12.9 C
İstanbul

Google Glass yenilenen haliyle tekrar aramızda!

Published:

Giyilebilir teknolojinin ve arttırılmış gerçekliğin ilk örneklerinden olan Google Glass, ilk duyrulduğunda büyük ses getirmişti. Henüz sanal ve arattırılmış gerçeklik yok denilecek seviyede iken ve giyilebilir teknoloji ilk nesil akıllı saatlerden ibaretken çıkan Google Glass bir devrim niteliğindeydi diyebiliriz. SXSW 2013’te arayüzünün ilk görüntülerini gördüğümüz Goog Glass, tamamlanmış haliyle SXSW 2015’te Google X’in yöneticisi Astro Teller’ın sunumuyla karşımıza çıkmıştı. Ürünün tanıtıldığı ilk günden itibaren başlayan gizlilik tartışmaları ve fiyatının 1500 dolar gibi astronomik bir rakam oluşu, son kullanıcı ile buluşmasının önüne geçmişti. Google Glass beklenen satış rakamlarına ulaşamadı.

Aradan geçen zamandan sonra Google’ın Alphabet çatısı altına girmesi ile Google Glass da X bölümü altında çalışmalarna devam ediyor. 2 yıllık bir aradan sonra akıllı gözlük yeniden gün yüzüne çıktı. Glass’ın başındaki isim Jay Kothari‘nin Medium’da yazısıyla duyurduğu ürün, artık daha net hedeflere sahip. Kothari’nin yazdığına göre Glass artık son kullanıcıyı hedeflemekten vazgeçerek şirketlere yönelik bir ürün oldu. Buna göre, Glass Enterprise Edition olarak çıkan yeni model şirketlerin çalışma koşullarını iyileştirmeyi hedefliyor.

Google Glass Enterprise Edition
Google Glass Enterprise Edition

Ürün ilk olarak GE şirketinin mühendisleri tarafından kullanılmaya başlandı. Montaj gibi sürekli talimatlarına bakılması gereken işlerde arttırılmış gerçeklik çözümü ile kitaçıklarla uğraşma ortadan kalktı. Bunun yanında ürünün sağlık kuruluşlarında hasta raporlarını anlık görüntüleme gibi amaçlarla kullanılması gibi çözümler sunması da hedefleniyor. Şuana kadarki kullanımlarda %8 ile %12 arasında bir verim artışı yaşandığı da belirtiliyor.

Medium yazısında belirtilenlere göre Glass GE’nin ardından şu anda yaklaşık 50 şirket tarafından kullanılmakta. NSF International, The Boeing Company, Volkswagen, DHL gibi firmalarla anlaştığını belirten Google, yeni şirketlerle çalışmak için de başvurulara açık.

Bir dönem son kullanıcı için geleceğin teknolojisi olarak görülen akıllı gözlükler, şimdilik yalnızca şirket odaklı olarak yoluna devam edecek. Gelecekte bireysel kullanıcılara tekrar odaklanır mı şimdilik bilemiyoruz.

Ömer Faruk Bal
Ömer Faruk Bal
1995 İzmir doğumlu. Karikatürü ve gezmeyi pek seven internet girişimcisi. Halen İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde öğrenci olup Büyük Altay taraftarıdır.

Son İçerikler