12.9 C
İstanbul

Merkle Tree (Merkle Ağacı) Nedir?

Published:

Merkle Ağacı, bilgisayar bilimi uygulamalarında kullanılan bir veri yapısıdır. Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinde Merkle ağaçları, blok zinciri verilerini daha verimli ve güvenli bir şekilde programlamaya hizmet eder. “İkili karma ağaçlar” olarak da adlandırılırlar.

Bir Merkle ağacı, kullanıcının bir işlemin bloğa dâhil edilip edilmediğini kontrol etmesine izin verip tüm işlemler setinin dijital bir parmak izini üreterek bir bloktaki tüm işlemleri özetler. Merkle ağaçları, tek bir hash kalana kadar düğüm çiftlerinin tekrar tekrar birleştirilmesiyle oluşur. Sondaki (en üstteki) tek hash daha çok Merkle Kökü ya da Kök Karma olarak adlandırılır. İşlem kimlikleri adı verilen işlemlerin her birinin karmasından, alttan üste doğru oluşturulur. Merkle ağaçları ikilidir ve dolayısıyla eşit sayıda yaprak düğümü gerektirir. İşlem sayısı tekse, çift sayıda yaprak düğüm oluşturduğunda son hash eşleştirilecektir.

Merkle Ağacı örneği*

Bir blokta dört işlem olduğunu düşünün: A, B, C ve D. Daha sonra her anlaşma, bize aşağıdakileri bırakarak karma (hash) hale getirilir:

  1. Hash A
  2. Hash B
  3. Hash C
  4. Hash D

Karmalar birbirine bağlanır ve sonuçta: AB Hash ve CD Hash

Bu iki karma da bize Merkle kökü olan Hash ABCD’yi vermek için birlikte bağlanır. Merkle ağacı bundan çok daha karmaşıktır; bu şekilde 4 işlemden değil, genellikle 500’den fazla işlemden oluşur fakat bu örnek size algoritmaların nasıl çalıştığı ve neden bu kadar başarılı olduğu hakkında umarız bir fikir verecektir.


*Bosamia, M., & Patel, D. (2018). Current Trends and Future Implementation Possibilities of the Merkel Tree. International Journal of Computer Sciences and Engineering, 6(8), 294-301.

Son İçerikler