16.9 C
İstanbul

Hash Rate (Karma Oranı) Nedir?

Published:

Karma oranı (hash rate), kripto para ağının işlem gücünün ölçüm birimidir. Kripto para ağı, güvenlik amacıyla yoğun matematiksel işlemler yapmalıdır. Hash oranı uygun bir sayısal kısaltmanın yanına getirilen h/s (hash/saniye) cinsinden belirtilir. Örneğin ağ 10 Th/s’lik bir hash oranına ulaştığında bu, saniyede 10 trilyon hesaplama yapabileceği anlamına gelir. Bu yazının yazıldığı tarihte en büyük kripto para birimi bitcoin ağında saniye başına 145-150 milyon terahash büyüklüğünde işlem gerçekleştirilmiştir.

Hash rate, bir kripto para madencisinin performansının birincil ölçüsüdür, çünkü çalışma hızını ifade eder. Madencilik makinesi, bir bloğu çözmek için doğru cevapları bulmak adına saniyede binlerce hatta milyonlarca tahmin yapar. Hız önemlidir çünkü kripto para madenciliği gerçekte bir tahmin oyunudur. Ne kadar fazla doğrulama yapılırsa o kadar fazla blok çözülmekte, ne kadar fazla blok çözülürse genel bir matematik olasılığı olarak o kadar fazla mayınlı blok bulunabilmektedir. Hash rate, blok zincirinde gerçekleşen bir işlemin doğrulanabilmesi için SHA-256 algoritmasıyla saniyelik gerçekleşen deneme sayısıdır. SHA-256, çeşitli sıkılaştırma sistemleriyle karşılaştırılabilir bir sistemde bir bilgi bloğu alan ve bunu bir karmaya dönüştüren algoritmadır.

Kâr hesaplaması yapılırken en önemli etmenlerden biri madencilik cihazının kullanacağı elektrik maliyetlerini göz önünde bulundurmaktır. Bu faktör kısaca madencilik verimliliğidir. Bir kripto para madenciliğinin zorluk seviyesi ne kadar fazla olursa, elektrik maliyeti de o kadar artacaktır. İki adet madencilik makinesi örneği verelim. Birinci makine, ikinci makineden  %20 daha fazla performans göstermekte fakat %40 daha fazla elektrik tüketmekte olsun. Bu makine, diğer makineye göre çok daha verimsiz olacaktır. Bu yüzden hash rate, sadece çalışma gücü ile değil mutlaka verimlilikle de ele alınması gereken bir kavram olmalıdır.


Elektrik maliyetinin madencilikte bu kadar önemli bir konumda bulunması ülke bazında kripto para hash oranlarına da yansımaktadır. Örneğin ABD, elektrik maliyetinin çok yüksek olması yüzünden beklenenden çok daha az hash oranına sahip olurken, Çek Cumhuriyeti ve Çin gibi ucuz elektrik kullanan ülkeler kendilerinden beklenenin çok çok üzerinde hash oranlarına sahiptir.

Son İçerikler