14.4 C
İstanbul

Türkiye’nin İlk Blockchain Hackathonu BlockCircus’tan Notlar

Published:

Bitcoin, sanal paralar, mining vb kavramlar bir süredir dilimize girmiş durumda. Aslında kolay yoldan para kazanma hevesi, bunları çoğu zaman karşımıza çıkarıyor. Bunun yanı sıra çeşitli saadet zincirlerinin de dijital para projeleri maskesiyle karşımıza çıktığı oldu. Bunlar elbete yakın zamanda kaybolacak ve gerçekten bu teknolojiyi geliştirecek kişiler ön plana çıkacak.

İşte tam da bunu sağlayacak olan çalışmalardan birisi de Türkiye’nin ilk blockchain hackathonu olan BlockCircus. Geçtiğimiz hafta sonu Kolektif House’ta gerçekleştirilen etkinlikten akılda kalan detayları sizinle paylaşmaya çalışacağım.

BlockCircus, Türkiye’de blockchain üzerine çalışan kişi sayısını arttırmayı, ortaya çıkan projelere desek olmayı ve en önemlisi kalifiye eleman yetiştirmeyi hedefliyor. Bu doğrultuda da ilk etkinliği olan blockchain hackathonunu gerçekleştirdi. Kemal Apaydın’ın önderliğinde çalışmalarını sürdüren BlockCircus, ekosisteme başarılı bir giriş yaptı demek yanlış olmayacak.

Şimdi gün gün hecathon’dan notları aktarmaya başlayalım.

İlk Gün – Cuma

Etkinliğin ilk günü tanışma ve network odaklıydı. Kısaca etkinlikten ve süreçten bahsettikten sonra hızlıca networking oyununa geçildi.

Networking oyunu birçoğumuzun bildiği üzere, Ertuğrul Belen tarafından geliştirilmiş, oldukça etkili bir teknik. Kısaca bahsetmek gerekirse; masanın bir yanı sabit bir yanı her dakika bir sağa kayacak şekilde oturan katılımcılar, bu süre içerisinde birbirleriyle tanışıyor ve bu şekilde 1’er dakika da olsa herkes birbiri ile sohbet etme fırsatı yakalıyor.

Etkinlik anlatıldı, katılımcılar tanıştırıldı şimdi sıra geldi ekipleri oluşturmaya. Elbette ekip olarak gelenler de vardı ancak bağımsız olarak katılan da birçok yazılımcı ve tasarımcı bulunuyordu. Gecenin ilerleyen saatlerinde, pizza ve içecekler eşliğinde, gruplar bir bir oluşmaya başladı.

İkinci Gün – Cumartesi

Hackathon için gruplar hazır ancak ilk önce biraz eğitim olacak. İkinci gün workshoplar ile başlıyor.

Blockchain üzerine temel eğitimler, oyunlaştırma, borsalar ve hukuk yapımızda blockchain derken aslında her ekip hem bugün hem de projelerinin geleceğinde ihtiyacı olacak bilgileri ediniyor. Bu kısımda edindiğim bilgileri ayrı blog yazılarında aktaracağım için şimdilik fazla detaya girmeyeceğim.

İkinci günün sonunda artık başlangıç zili çalıyor ve ekipler 24 saat sürecek olan çalışmalarına başlıyor. Ne bir yazılımcı ne de bir tasarımcı olan ama ikisine de aşinalığı bulunan bir blog yazarı olarak keyifle izledim tüm ekipleri. Hackathonlar her zaman keyifli bir maraton oluyor.

Üçüncü Gün – Pazar

Yoğun bir çalışma sürecinin ardından BlockCircus ekipleri güne yoga ile başlıyor. Tutulan sırtlar açıldıktan sonra ise hack devam ediyor. Toplamda 13 grup hackathona kayıt oldu ve 24 saat içerisinde 12 çok başarılı proje etkileyici sunumlarla sahneye çıktı. Şimdi sunum yapan projelerin detaylarına biraz değinelim.

BlockCircus Projeleri

Bit-Qoyun: Kullanıcıların kendi sanal kripto paralarını oluşturup geliştirmelerine imkan veren ve bu sayede blockchain sisteminin öğrenilmesini kolaylaştırmayı hedefleyen bir mobil oyun.

HartHouse.co: Sanat galerilerini blockchain tabanına taşıyarak, sanatçıların ve galerilerin eserlerin orijinalliklerini tespit etmelerini, ürünlerin değerlerinin belirlenmesini ve sigortalanmasını kolaylaştıran uygulama.

Contchain: Bağış sistemlerini blockchain tabanına taşıyarak, yapılan bağışın durumunu, ilgili STK’ya ulaşıp ulaşmadığını takip etmeyi sağlayan uygulama.

Smartfund: Startupların ihtiyacı olan paraları kitlesel fonlama yoluyla toplayabilmelerini sağlayan uygulama.

Budgetise: Kullanıcıların alışverişlerinde taksitlendirme yapmalarını kolaylaştıran uygulama.

Bitses: Blockchain ve coinlerle ilgili Türkçe kaynak arayanlar için gerekli bilgileri sağlayacak platform.

Registhereum: Etkinliklerde katılım, biletleme, ödüllendirme gibi işlemleri blockchain altyapısı ile gerçekleştiren sistem.

Farmcoin: Tarım ve hayvancılıkta üreticiye yatırım yaparak destek olmayı ve ürünleri satın alabilmeyi sağlayan platform.

adh: Websitelerin reklam alanlarını birer yatırım alanı haline getiren ve potansiyel sahibi websitelerin gelişmelerini sağlayacak maddi imkanlara ulaşmasını sağlayan platform.

Breakchain: Online habercilikte doğru ve güvenilir haberlere ulaşmayı sağlayan platform.

Chaingers: Kullanıcıların birbirine meydan okuyarak para kazanabildiği bir oyun.

Mesh: Görsel tanımlama ile kişi doğrulaması yapan veri güvenlik sistemi.

BlockCircus 2018 Kazananları

Üç günlük keyifli ve heyecanlı bir sürenin sonunda, nihayet kazananlar da belli oldu. Tüm sunumlar oldukça başarılıydı. Açıkçası içlerinden seçim yapmak oldukça zor olmuştur diye düşünüyorum. Kazananlar ise şu şekilde:

1.lik ödülü sanat galerileri odaklı çözümler üreten HartHouse.co’nun oldu. Ekip; Cambly’den 3 aylık İngilizce dil eğitimi, Arbitao’dan 7000 TL değerinde token ve 3000 TL nakit para kazandı. HartHouse.co ayrıca Yapı Kredi özel ödülünü de kazanarak, Yapı Kredi’nin fintech hızlandırma programına kabul edildi.

2.lik ödülü tarım ve hayvancılık alanında yatırım ve alım-satım imkanı sağlayan Farmcoin’in oldu. Ekip; Cambly’den 2 aylık İngilizce dil eğitimi, Arbitao’dan 3450 TL değerinde token ve 2000 TL nakit para kazandı.

3.lük ödülü etkinliklerde biletleme ve ödüllendirme çözümleri sunan Registhereum’un oldu. Ekip; Cambly’den 1 aylık İngilizce dil eğitimi, Arbitao’dan 1200 TL değerinde token ve 1000 TL nakit para kazandı.

Ayrıca Breakchain, Bit.Qoyun ve Bitses; Colendi’den 1er ETH ödül kazandı.

Açıkçası şunu söylemem gerekir ki, hackathondaki tüm projeler gerçekten çok başarılıydı. Gerek fikir olarak gerek teknoloji olarak hepsi katılımcıların beğenisini topladı. Eminim ki BlockCircus, ekiplere ve projelere gerekli desteği ve bağlantıları sağlayacaktır ve bu hackathon ekosisteme birçok başarılı startup kazandıracaktır.

Ömer Faruk Bal
Ömer Faruk Bal
1995 İzmir doğumlu. Karikatürü ve gezmeyi pek seven internet girişimcisi. Halen İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde öğrenci olup Büyük Altay taraftarıdır.

Son İçerikler