15.7 C
İstanbul

Yurdumun Şair Robotu Deniz Yılmaz ve İlginç Hikayesi

Published:

Sayborg üzerinde de birçok farklı teknoloji blogunda da yapay zeka üzerine haberler yapılıyor. Yapay zekanın hızlı gelişimi üzerine zaman zaman felaket teorileri de üretiliyor. Yakın zamanda, kendi dillerini oluşturan Facebook Chatbotlar ile ilgili bir yazı da yazmış, yapay zekayı az biraz savunmuştum.

Şimdi ilginç  bir noktaya değinelim. Bir yapay zeka veya robot vatandaş olabilir mi? Şimdilerde pek konuştuğumuz veya tartıştığımız bir mevzu olmasa da robot hakları var mıdır veya olmalı mıdır? Hem bir sanatçı hem de bir mühendis olan Bager Akbay bu sorular üzerine fazlasıyla kafa yoran birisi. Bir robotun vatandaş sayılabilmesi için ne olması gerekir? Mesela “Yurdumun Şairleri” köşesinde şiiri yayınlansa… Şimdi gelin Deniz Yılmaz’ın hikayesine bakalım.

Yerli şair robotumuzun geliştiricisi Bager Akbay, İTÜ Matematik Mühendisliği’ni tamamladıktan sonra Avustralya’da Dijital Sanatlar eğitimi almış.

Eğitim hayatından da anlaşılacağı üzere Bager Akbay, hem bir mühendis hem de bir sanatçı.

Bager Akbay; robotik ile sanatı birleştirmeyi amaçlayan çalışmalar yapmasının yanında, robot hakları üzerine de çalışmalar yapıyor.

Hayvanların kendi haklarını savunamamasını ve hayvan hakları savunuculuğunu hayvanseverlerin yapmasını örnek göstererek robot haklarını gündeme getiriyor Bager Akbay.

İlk olarak resim çizen robotlar üzerine çalışan Akbay, daha sonra şiir yazan bir robot üretmeye çalıştı. Hazırladığı yapay zekanın ilk başlarda pek başarılı şiirler yazdığı söylenemez.

“Yazmak cumburdamak frapan yayınlamak

Kuşbaz ödünlemek mitos adaklamak

Apul hafızlamak kriket kıtırdatmak

Kaniş indüksiyon bitey mıncıklamak”

Bager Akbay daha sonra üniversitelerin online kütüphanelerinden ve şiir antolojilerinden yararlanarak yapay zekasını eğitiyor ve ortaya daha güzel sonuçlar çıkmaya başlıyor. 

Sarılmak gibi yalnızlık
Oynarken yanda dağınık
Dalınca beni anlarsın
Yürümek gibi yalnızlık
Aydınlık gecem karanlık
Sarılmak gibi yalnızlık
Azimdir aynı zamanda
Gözümüz gibi bakardık

Sıra geldi bu şiirleri yayınlamaya. Akbay, şiirleri Posta Gazetesi’nin Yurdumun Şairleri köşesine göndermeye karar veriyor. Bunun için orada şiiri yayınlanmış 60 kişinin fotoğrafını kullanarak cinsiyetsiz bir kişi resmi oluşturuyor.

Robotun ismi de Türkiye’de en çok kullanılan soyadı olan Yılmaz ve unisex bir isim olan Deniz tercih edilerek, Deniz Yılmaz oluyor. 

Deniz Yılmaz
Deniz Yılmaz

Kısa süre içerisinde sosyal medyada büyük ilgi toplayan Deniz Yılmaz’ın şiirleri birçok kişi tarafından robot olduğu bilinmeden okunuyor. Ama malesef henüz Posta gazetesi Deniz Yılmaz’ın bir şiirini yayınlamadı. 

 

Deniz Yılmaz Şiir
Deniz Yılmaz Şiir

Deniz Yılmaz’ın geliştiricisi Bager Akbay’ın Röportajını inceleyerek daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

 

Ömer Faruk Bal
Ömer Faruk Bal
1995 İzmir doğumlu. Karikatürü ve gezmeyi pek seven internet girişimcisi. Halen İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde öğrenci olup Büyük Altay taraftarıdır.

Son İçerikler