12.5 C
İstanbul

Ruh halinizin kontrolü artık sizin elinizde: Thync hakkında merak edilenler

Published:

Yoğun bir çalışma saatine gireceksiniz ve yeterince enerjik değilsiniz, hazırladığınız bir yazı için yeterince odaklanamıyorsunuz ya da tüm günün stresini atmak için kafanızdaki düşüncelerden kurtularak rahatlamak ve zihninizi dinlendirmek istiyorsunuz; tüm bunları telefonunuzdan kontrol edebilmeyi ister miydiniz?

Giyilebilir teknolojilerin gün geçtikçe insanları robotlaşmaya götürdüğü düşüncesiyle adımızı Sayborg koymakta bizi haklı çıkaran bir ürün inceleyeceğiz bu yazıda: Thync. Thync beyninizin sinir uçlarına yerleştirdiği elektrotlar ile ruh halinizi değiştirebileceğinizi iddia ediyor.

Nasıl Çalışıyor?

Beynimiz gün içerisinde farklı etkilerle çeşitli ruh hallerine bürünüyor. Gün içerisindeki stresli ve bizi rahatlatacak haller bu durumu etkiliyor. Soğuk su ile yüzünü yıkamak, rahatlatıcı bir masaj yaptırmak ya da sevdiğiniz birinden aldığınız bir öpücük gibi basit uyarıcılar bile beyninizi tetikleyebiliyor. Thync de bu tetikleyicilerin benzerini nörobiyolojik bilim kullanarak yapmayı hedefliyor.

thync-2

Thync, cildinize yapışan iki padden oluşuyor. Alnınızın sağ tarafına taktığınız beyaz renkli ana üniteden çıkan şeritler enerji modunda kulağınızın arkasına, sakinleşme modunda ise en kökünüze yapıştırılıyor. Bu noktalar kraniyel sinirler yani beyne doğrudan ulaşan sinirler. Konusu gelmişken cihazın modlarına da değinmek gerek. Uygulama üzerinden kontrol edilen Thync, şuan enerji ve sakinleşme olmak üzere iki moda sahip. Enerji modu sizi daha enerjik bir hale getiriyor ve daha iyi odaklanmanıza da yardımcı oluyor. Sakinleşme modu ise, kafanızı dağıtmanızı ve rahatlamanızı sağlıyor. Aynı zamanda daha kolay uykuya dalmak için de kullanılabiliyor. Android ve IOS uygulamalarından süre ve yoğunluk ayarlanabiliyor. Aynı zamanda işlemin ilerlemeleri de takip edilebiliyor.

İşe yarıyor mu?

Aklınızdaki soruyu tahmin etmek zor değil: Peki bu alet işe yarıyor mu? Biz henüz deneme fırsatı bulamadık ancak deneyenlerin yorumlarını okuduk, inceledik. Thync’i ilk test edenlerden olan teknoloji yazarı Will Shanklin, sakin modu “bir anda aşırı memnuniyet veren bir hale girdim, meditasyon yapar gibiydi” diyerek anlatıyor. Enerji modunda ise ilk anda bir değişiklik hissetmediğini ancak kullandıktan bir süre sonra kendisini daha enerjik ve konuşkan hissettiğini belirtiyor.

thync-tel

Thync’i deneyen yazarlardan Jeff Yang ise enerji modu ile ilgili görüşlerini belirten yazısında; %70 yoğunlukta çalıştırdığında yüzünde karıncalanmalar hissettiğini, %100’de ise karıncaların derisinin altında dans ettiğini belirtiyor. 20 dakikanın ardından cihazı çıkardığında kendiğini daha dinç hissettiğini ve algılarının açıldığını belirtiyor. Bu ruh halinin ise 60 ila 90 dakika arasında sürdüğünü de ekliyor.

Ne kadar güvenli?

Thync, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) denetimine girmiyor. Bu sebeple net bir denetimden geçmediğini belirtelim. Ancak Thync cihazının birkaç bin denek üzerinde test edildiğini ve tamamen güvenli olduğunu iddia ediyor.

Beynin nörosinyaller ile uyarılması vasıtasıyla tedavi günümüzde çeşitli psikolojik hastalıklarda kullanılmakta. Konu ile ilgili, doktorların açıklamalarına baktığımızda (Yrd. Doç. Dr. Özlem Akman – İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi – Milliyet.com.tr röportajı) cihazın kontrolsüz ve aşırı kullanımının beynin haberleşme mekanizmasında veya kimyasal madde salgılanmasında değişiklikler olmasına sebep olabileceği ancak bu durumun yüksek bir ihtimal olmadığı belirtiliyor. Cihazın fiziksel olarak bir bağımlılık oluşturma ihtimali düşük olmasının yanında psikolojik olarak bağımlılığa yatkın kişilerde, bağımlılık yapma ihtimalinin olacağına da değinmek gerek.

Thync, giyilebilir teknoloji alanında hayata geçirilmiş en farklı projelerden. 2015’te CES “Cool Tech” ödülü de almış olan cihaz geliştirilebilir ve önü açık bir alan gibi duruyor. Sürekli kullanım için ne kadar uygun olacak bilemesek de denemeye değer olan Thync’in ABD satış fiyatı ise 299 dolar.

Ömer Faruk Bal
Ömer Faruk Bal
1995 İzmir doğumlu. Karikatürü ve gezmeyi pek seven internet girişimcisi. Halen İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde öğrenci olup Büyük Altay taraftarıdır.

Son İçerikler